Защо все по-топлото време води до тежки снежни бури

15/03/2016 12:24

Светът глобално се затопля и причината са климатичните промени. Много хора обаче са озадачени заради зачестилите екстремни снеговалежи и тежки снежни бури, които последно удариха в края на януари в САЩ.

Обяснението, за което пише Би Би Си, е изненадващо на първо четене: екстремните снеговалежи всъщност са очаквано следствие от по-високите температури.

Често приемаме, че единственото условие за сняг е студеното време. В действителност тежките снеговалежи изискват нещо друго – много атмосферна влага. Тази влага обикновено се натрупва в пластове топъл въздух (т.нар. джобове), тъй като атмосферата може да задържа 7% повече водни пари всеки път когато температурата й се повиши с 1 градус по Целзий.

Заради промените в к
лимата се образуват повече подобни пластове с топъл въздух. Това обяснява и случилото се по Източното крайбрежие на САЩ този януари. Отчасти като резултат от промените в климата Атлантическия океан е по-топъл в момента в сравнение с температурите му преди няколко десетилетия. Като следствие от това затопляне на океана въздухът над водите му също е необичайно топъл и влажен.

Когато този топъл въздух се сблъска със студени и сухи въздушни маси, идващи от Арктика, се образува мощна зимна буря.

Информация:http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2016/02/04/2698050_zashto_vse_po-toploto_vreme_vodi_do_tejki_snejni_buri/