Учени: Февруари счупи световните температурни рекорди

15/03/2016 16:31

Месец февруари счупи глобалните температурни рекорди. Това показват данни, оповестени от НАСА и цитирани от световните медии.

Безпрецедентният ръст този път накара учените, които обикновено избягват да акцентират на температурата само за един месец, да определят февруарския рекорд като "шокиращ" и да предупредят за "спешност на ситуацията с климата", отбелязва британския вестник "Гардиън".

Данните от НАСА показват, че средната глобална температура на повърхността през февруари е била с 1.35 С по-топла в сравнение със средната температура за месеца в периода между 1951 и 1980 г. - драстична разлика, невиждана досега. Предишният рекорд, измерен непосредствено за предходния месец януари, беше 1.15 C над дългосрочната средна стойност за този месец.

Джеф Мастърс и Боб Хенсън, които анализират данните на уебсайта на Weather Undergroun, коментират, че този февруари надмина предходния рекорд и от предния месец с 0.21 C – извънредна разлика.

"Измереният рекорд е шокиращ, но е и поредното напомняне за непреставащото дългосрочно повишаването на глобалната температура в резултат на отделяните от човешки дейности парникови газове", напомнят Мастърс и Хенсън.

"В момента се движим с плашещо темпо към максимума, за който преговаряме на световно ниво – до 2С затопляне от прединдустриалните равнища."

Срещата на върха на ООН за климата в Париж през декември потвърди 2С като опасна граница за глобалното затопляне, която не трябва да се преминава. Но също така постигна съгласие да "продължи усилията" за ограничаване на затоплянето до 1.5C – цел, на която сега се гледа много оптимистично.

Промените в климата обичайно се оценяват през годините и десетилетията. 2015 г. надмина рекорда на 2014 г. за най-горещата година от 1850 г. насам. Очакванията бяха 2016година да постави нов рекорд, което означава три поредни години .

Информация:https://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2016/03/15/2723533_ucheni_fevruari_schupi_svetovnite_temperaturni_rekordi/