САЩ, Китай, Бразилия и Южна Корея обещават да намалят парниковите газове

15/03/2016 15:16

САЩ и три големи развиващи се страни обявиха плановете си да намалят парниковите емисии и така повишиха надеждите за постигането на глобална сделка за борба с климатичните промени тази година, пише Financial Times.
 
Президентите на САЩ и Бразилия заедно разкриха намеренията си за това всяка от двете страни да получава 20% от електричеството си до 2030 г. от възобновяеми източници, които не са свързани с хидромощности, като вятърна и слънчева енергия. Това ще означава Вашингтон да утрои количеството възобновяема енергия, а Бразилия да го удвои. Президентът Дилма Русеф също така заяви, че до 2030 г. ще бъдат възстановени дървесни площи с големината на Англия. Но този процес може да срещне затруднения в САЩ, тъй като планът на Барак Обама да намали емисиите на електроцентралите се сблъсква със законови и политически предизвикателства.

Ангажименти от цял свят

Китай, който е най-големият замърсител с въглероден диоксид в света, и Южна Корея вече формално предадоха своите климатични планове за насрочената през декември среща на ООН в Париж, на която страните трябва да финализират международно споразумение за глобалното затопляне. Плановете си предадоха и страни от ЕС, което означава, че държавите, които са отговорни за 70% от глобалните парникови емисии, вече са изпратили своите цели за срещата в Париж. На нея трябва да се постигне сделка, която да влезе в сила от 2020 г. Но големи икономики като Индия, Япония и Австралия все още не са предали формално плановете си за Париж.
 
ООН признава, че дори когато го направят, националните цели за климатичната среща вероятно няма да са достатъчни за това да се спре глобалното покачване на температурите над 2 градуса по Целзий от прединдустриалните им нива. Според учените този лимит не трябва да се надскача, ако светът иска да избегне необратимите климатични промени.

Обещанията на Пекин са в унисон с плановете му, разкрити през ноември заедно със САЩ, когато Китай заяви, че въглеродните му емисии ще достигнат пик не по-късно от 2030 г. и количеството неизкопаеми горива в енергийния му микс ще стигне 20% до 2030 г. Пекин посочи и че ще намали въглеродните си емисии като дял от БВП с 60-65% от нивата през 2005 г. до 2030 г.
 
Сеул отиде по-далеч от очакванията, обявявайки, че ще намали парниковите емисии с 37% от обичайните им нива в сравнение с по-ранен план за съкращаване с 15-30%. Това са поредните климатични ангажименти от различни страни и компании по цял свят, включително и от Ватикана, в навечерието на срещата в Париж. Сред тях е договорка на страните от Г-7 постепенно да извадят от употреба изкопаемите горива до края на века и да намалят парниковите газове с 40-70% до 2050 г.

Информация:https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2015/07/13/2571633_sasht_kitai_braziliia_i_jujna_koreia_obeshtavat_da/