С какви оръжия ще се бори ЕС с климатичните промени

10/03/2016 16:05

 

През април световните лидери ще се съберат в Ню Йорк, за да подпишат официално споразумението от СОР21. За да влезе в сила, сделката трябва да бъде подписана от поне 55 от страните по конвенцията за климатичните промени на ООН, които да представляват поне 55% от глобалните парникови емисии.

 

Европейският съюз пък заема лидерска позиция в борбата с климатичните промени и Съветът на ЕС трябва да се погрижи всички страни-членки да са ратифицирали споразумението, преди да се достигне нужният праг за приемането му. Амбицията на съюза е поне 40% намаляване на емисиите от парникови газове до 2030г. в сравнение с 1990г. 

Какво стана в Париж и след това 

Еврокомисарят по климичните политики и енергетиката Мигел Ариас Канете определи споразумението като "успех", но отбеляза, че "Париж остави широка гама от технически въпроси". Канете коментира плановете на ЕК след сключване на сделката в Париж по време на дискусия на тема "Как парижкото споразумение ще повлияе на климатичните и енергийни политики на ЕС", организирана от икономическия инстутут Bruegel в Брюксел. 

Плановете на ЕК да се включат секторите земеползване и горско стопанство в политиките за намаляване на париниковите газове бяха ясни още преди срещата във френската столица. Сега Комисията предлага да се въведат национални цели за намаляване на емисиите в секторите, които не се включват в схемата за търговия с емисии – именно земеползване и горско стопанство. Законодателните предложения би трябвало да са готови до средата на годината. Еврокомисарят Канете обяви, че ще работи отблизо с еврокомисаря по земеделието Фил Хоган и ще посещава страни-членки, сред които Полша, Финландия, Великобритания, Франция и Германия, за да се водят преговори по въпроса.

Информация:https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2016/02/08/2701001_s_kakvi_orujiia_shte_se_bori_es_s_klimatichnite_promeni/