Неизбежна катастрофа очаква Земята

07/03/2016 11:21

Геофизици от САЩ, Канада, Германия и Франция разказаха за бъдещето на Земята след десет хиляди години. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Climate Change, съобщава CBS News.

Основният извод на геофизиците се свежда до това, че в близките 10 000 години глобалното затопляне и антропогенният фактор ще окажат (ако човекът не вземе съответните мерки) необратимо влияние върху хаотичните изменения на климата на планетата.

Най-консервативната оценка предполага, че в близките столетия в атмосферата ще попаднат около 1,28 милиарда тона въглерод. Според друг сценарий във въздуха може да се озоват 9,5 милиарда тона от това вещество.

Последствията от измененията в химичния състав на атмосферата ще бъдат катастрофални. Средната температура ще нарасне с повече от два градуса по Целзий, а топенето на ледниците на Гренландия и Антарктида ще доведе до повишаване на морското равнище с 25 метра.

Вследствие от това ще бъдат потопени крайбрежните градове, в които сега живеят около 19% от населението на Земята (1,3 милиарда души). Около половината от жителите на 25 големи града на планетата ще бъдат принудени да напуснат своите места на живеене.


 Информация:https://climate.actualno.com/neizbejna-katastrofa-ochakva-zemjata-news_523025.html