Морското равнище през ХХ век расло по-бързо, отколкото за 3000 години

16/03/2016 09:55

Анализ на древни морски наноси на остров Нюфаундленд е установил, че нивото на Световния океан за последния век е нараствало много по-бързо, отколкото за изминалите 3000 години, става ясно от статия, публикувана в сп. PNAS.

 

"За предсказването как ще расте морското ниво в бъдеще, ни е необходимо да разбираме как влияе климатът на поведението и височината на Световния океан. И точните данни за това, как са протичали подобни изменения в последните три хиляди години, ще ни помогнатда получим подобни представи", казва Бенджамин Хортън от университета Рутгерс (САЩ).

 

Хортън и колегите му изяснили, че днес морското равнище расте доста по-бързо, отколкото в миналото, и а също разкрили необичайна връзка между периодите на застудяване и колебанията в нивото на морето, като изучили наноси, формирани на брега на океана на канадския остров Нюфаундленд, както и редица други ъгълчета на Земята.

 

Както обясняват учените, данните за колебанията на морското равнище в една или няколко точки от повърхността на Земята не говорят нищо сами по себе си – всички тези спадове и повишения могат да бъдат предизвикани от локални процеси, без да имат нищо общо с измененията в нивото на Световния океан.

 

 

Учените разработили специална методика за статистически анализ, която им позволила да съпоставят измененията в нивото на морето в различни точки на Нюфаундленд и други региони на Земята, да премахнат всички локални колебания и да оценят доста точно как всъщност се е променял Световният океан през последните 2700 години.

 

Както се оказало, изминалите две хилядолетия може да се разделят на два периода. По време на първия от тях, който продължил от началото на новата ера до 700 г., морското равнище се е повишавало бавно с 0,1 мм на година, което е било свързано с ръста на средногодишните температури.

 

По време на втория период, който е продължил от 700 до 1400 г., нивото на Световния океан – обратно, е спадало със скорост 0,2 мм. Общо, за този период морското равнище е спаднало с 8 сантиметра, докато нивото на средногодишните температури се е понижило с 0,2 градуса по Целзий. Толкова висок спад, както признават климатолозите, бил малко неочакван за тях.

 

Като се започне от 1860 г., както показват наносите от острова, морското равнище е започнало рязко да расте – първоначално с 0,4 мм на година, а след това с 1,4 мм на година през ХХ век. Днес, по текущите оценки на климатичните спътници, морското равнище всяка година се покачва с 2,5-3 милиметра.


Информация:https://climate.actualno.com/morskoto-ravnishte-prez-hh-vek-raslo-po-byrzo-otkolkoto-za-3000-godini-news_525198.html