Климатът отвръща на удара

25/02/2016 15:06

Жегите през това лято, наводненията  от миналата година, силните пожари  и опустошителните урагани са само част  от голямата промяна на планетата. Според учените глобалното затопляне е по-страшна заплаха за човечеството от тероризма.  И най-безсмисленият ход, с който може да се спасите от горещините, е да пуснете климатика. Така ще стане само още по-лошо.Високите температури, наводненията и торнадата са постоянна тема в информационните емисии. Сами по себе си тези явления са достатъчно катастрофични, отнемат човешки животи, причиняват икономически щети, разрушения. Глобалното изменение на климата обаче звучи по-абстрактно и напомня сюжета на високобюджетен холивудски филм, в който Лондон, Ню Йорк и Банкок са потопени под повишеното ниво на моретата и океаните, хиляди растителни видове са изчезнали, животът на планетата изобщо не е същият. 
Представете си свят, в който бушуват необуздани природни стихии като урагани, пожари, суша, а хиляди умират от плъзнали наново зарази като малария, тиф, холера, Лаймска болест, пренасяни от пълчища комари, кърлежи, бълхи и плъхове. Бактериите развалят храната за много по-кратко време, а по улиците хората падат, покосени от топлинни удари. Невъзможно е да се отглеждат някои от най-разпространените в момента плодове и зеленчуци, но пък в дворовете виреят на воля екзотични и субтропични плодове като шам-фъстък и маслини. Питейната вода не достига, пътуването със самолет е лукс за най-богатите, а снежната Коледа е само спомен. При това не става дума за далечното бъдеще. В рамките на нашия живот - след 2025 г., сметките за вода може да се увеличат двойно и в Европа да пием лекарства срещу малария.
През последните 100 години температурата на Земята се е покачила с 0.6о по Целзий ±0.2о. В Европа промяната е близо 1о нагоре.

Информация:https://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=160&aid=4224