Климатолозите: есента и пролетта могат да изчезнат

22/03/2016 17:19

Планетата явно е в треска – ту студ, ту жега. В началото на януари в Северна Америка удариха най-силните студове за последните 100 години. Отрицателни температури имаше дори на Хаваите. А в европейската част на Русия на дърветата набъбнаха пъпките, в градините разцъфтяха божурите и чесъна, в горите се надигнаха кокичетата.

Климатолозите казват, че в сравнение с миналото сега наблюдаваме много силно увеличаване на аномалните природни явления. При това в северните ширини промените на климата са особено забележими, казва старши научният сътрудник на Института за проблеми на екологията и еволюцията към РАН и участник в многобройни експедиции в Арктика Иля Мордвинцев:

- През последните години в Арктика, и за това се говори много, се наблюдава аномалия. Затоплянето на Арктика се усеща и по състоянието на ледената покривка, и по ежегодното й намаляване. Тази тенденция се вижда през последните 5 години, и сега можа да се говори за затопляне. Друг е въпросът – с какво е свързано всичко това? Дали е от изхвърлянето на въглероден двуокис или просто някакви циклични процеси в природата, които са наблюдавани и по-рано, но не са били фиксирани, както се прави сега с помощта на космически системи.

Климатолозите предупреждават, че климатичните промени довеждат до смесване на сезоните: зимата и лятото стават дълги, а междинните сезони постепенно изчезват. Миналата година руснаците фактически нямаха пролет – времето бе студено до средата на април. Но месец май беше горещ както винаги. Така че, ако климатът на Земята продължи да се променя, това ще престанем да го смятаме за нещо аномално, т.е. ще се възприема като норма.

Информация:https://bulgarian.ruvr.ru/2014_01_23/Klimatolozite-esenta-i-proletta-mogat-da-izcheznat-9016/

Цялото: https://bulgarian.ruvr.ru/2014_01_23/Klimatolozite-esenta-i-proletta-mogat-da-izcheznat-9016/