Хелзинки може да се озове под вода към края на века

25/02/2016 12:35

Наводненията в столицата на Финландия не са рядкост, но от година на година водите все повече настъпват. Според прогнози на експерти към края на века нивото на водата по градските улици може да достигне почти четири метра.Хелзинки – столица и най-големият град на Фанландия – се намира на брега на Финския залив на Балтийско море. След силни бури водата нерядко залива улиците. Сред обектите, страдащи от наводненията, на първо място е Президентският дворец. През 2001 година нивото на водата край неговите стени е достигнало метър и половина, а през януари 2007 след буря е било два метра.

 

В началото на декември 2015 година вятърът донесъл огромни потоци вода в крайбрежните райони. Финландските учени анализирали динамиката на водите на Балтийско море в съчетание с влиянието на вятъра и измененията на климата и определили най-уязвимата от наводнения част на града.

 

Както съобщава сайтът Yle, най-ветрената точка в Хелзинки се оказал нос Хернесаари и тук според прогнозите към 2100 година водата може да се покачи до 3,97 метра. Впрочем в този район се провежда активно строителство на нови къщи.

Read more: https://interest.actualno.com/helzinki-moje-da-se-ozove-pod-voda-kym-kraja-na-veka-news_523442.html#ixzz41AtzTVec