Глобалното затопляне се "вижда" нощем

23/03/2016 10:12

Нощите се нагряват по-бързо от дните, са изяснили климатолози. Използвайки данните за последните 50 години, учените са установили, че макар затоплянето да е обща тенденция за всяко време от денонощието, нощните температури растат по-бързо от дневните.

 

Защо се случва така? Според климатолозите причината за това бързо покачване е въздушният слой край Земята, наречен планетен граничен слой. Този тънък слой от земната атмосфера изменя дебелината си в зависимост от времето на денонощието. През деня слоят достига дебелина около километър, а през нощта – само няколкостотин метра.

 

Нощем слънчевата радиация се поглъща от повърхността на Земята, а денем се изхвърля обратно в Космоса. Но парниковите газове в горните слоеве на атмосферата – като въглероден диоксид – действат като одеяло, обвито около Земята, и не позволяват на радиацията да „избяга“.

 

В резултат температурата бавно, но сигурно пълзи нагоре. Тъй като нощем слоят е тънък, ефектът от нагряването е изразен по-силно. Изследователите казват, че много климатични модели надценяват дебелината на планетния граничен слой и като следствие подценяват ръста на температурите.



Информация:https://climate.actualno.com/globalnoto-zatopljane-se-vijda-noshtem-news_529142.html